Et ydmykt teblad 🌿

Viste du at all te - hvit, grønn, oolong og svart - kommer fra den samme planten - Camellia sinensis? Hovedforskjellen er hva som skjer med bladet etter at det er plukket. Før vi utforsker nyansene - la oss skru klokken tilbake og utforske historien litt. 

Teens historie starter i Kina for nesten 5000 år siden da et tilfeldig teblad falt i kokende vann, og en eventyrlysten keiser Shen Nung bestemte seg for å ta en slurk. Om legenden er sann eller ikke er uvisst, men det vi vet med sikkerhet er at te stammer fra Sørvest-Kina og ble brukt som en medisinsk drikk. I dag dyrkes te over hele verden - fra England i nord til Sør-Amerika i sør.

De ulike te-typene

De aller første teene som ble oppfunnet var grønn og oolong te, mens det tok litt nysgjerrighet og flaks før de andre teene ble oppdaget. Dette har en sammenheng med at ulike behandlingsmetoder fører til forskjellige smaker, farger og nyanser.

For å tilberede grønn te, gjennomgår bladene en relativt kort periode med oksidasjon før de deretter ristes eller dampes. På denne måten beholder bladet sin grønne farge og en litt gressaktig smak.

Svart te har en litt annen fortelling, og historiene om oppdagelsen av svart te spenner fra latskap (de lot bladene tørke i solen for lenge) til praktiske årsaker (forlengelse av holdbarhet). Uavhengig av hva som er den sanne historien, blir bladene tørket og deretter satt til side for å gå gjennom full oksidasjon. Dette resulterer i en mørkere og mer maltaktig smak.

På den andre siden av skalaen finnes hvit te. Denne teen gjennomgår minimal behandling og består av de yngste bladene (selve knoppene) og blir ofte regnet som den mest eksklusive te-typen.

For de som er på jakt etter noe midt i mellom grønn og svart te, er oolong-te ofte en favoritt. Den blander egenskapene til begge verdener og dermed kan forskjellige varianter av oolong-te variere i smak fra røykfull til mer søtlig.

Kort sagt, Camellia sinensis 🌿 er et ydmykt blad som åpner opp for et hav av smaker - uansett om du velger å utforske alle te-typene eller ønsker å ta et dypdykk i en av dem. I Núnú har vi som mål å bidra til denne reisen. Våre tebokser inkluderer nøye utvalgte typer te - for å gjøre det enkelt å utforske flere varianter, regioner, samt nyanser av smak, farge og duft.